Vi har öppet veckor 43-44 och 47-48 må-fre 9-17 OCH jULVECKA / MELLANDAGARNA

Hundars och katters tandvård

Tandundersökningar inleds redan i valpstadiet med att undersöka bettet. Möjliga bettfel bör upptäckas så tidigt som möjligt. Valparnas och kattungarnas mjölktänders avlägs och permanenta tänder kommer upp. Ibland måste mjölktänder tas bort för att ge plats för permanenta tänder.

Tänderna kollas vid varje vaccinationsbesök. Senast då ditt husdjur börjar få tandsten är det dags för noggrannare tandvård.

Professionell tandrengöring utförs i inhalationsnarkos. Djuret får narkosgaserna genom en tub som är placerad i luftstrupen. Samtidigt skyddar tuben luftvägarna från munnens bakterier och tandstensbitar.

Emedan man inte kan undersöka tänderna tillförlitligt på ett vaket djur. Då man tar bort tandsten i narkos, undersöker man tänderna samtidigt. Den görs med en tandficksmätare, man mäter tandfickornas och tandbenets tillbakadragning kring tänder. Vid behov tas även tandröntgenbilder för att säkerställa diagnosen. De vanligaste fynden är parodontit och tandfrakturer. Hos katter är det hål i tänderna som är vanligast.

Infon antecknas i djurets tandkarta så att ägaren kan ta del av uppgifterna om de vill.