Olemme avoinna viikot 43-44 ja 47-48 ma-pe 9-17

Koirien ja kissojen sydänsairauksia

SYDÄNSAIRAUDET ovat tavallisia lemmikeillä. Olemme niihin erikoistunut klinikka. Eläinlääkäreinämme ovat Satu Rajala ja Andrea Gladuli. Molemmilla eläinlääkäreillä on Suomen kennelliiton jalostustarkastusoikeudet. Teemme myös kissaliiton ja PawPeds kissojen virallisia sydänultraäänitutkimuksia.  Andreakselle ja Sadulle aikoja varattavissa kuukausittain.

Seuravan kerran sydänultraäänitutkimukset Satu Rajalan kanssa viikot 17-18.

Varatkaa aika 06- 312 1112.

Klinikallamme on sydänultraäänilaite, EKG ja HOLTER tutkimusmahdollisuudet. Teemme yhteistyötä alueen muiden eläinlääkärien kanssa ja otamme mielellään vastaan myös lähetepotilaita antamalle tutkimusraportin omistajan luvalla lähettäneelle eläinlääkärille.

Molemmilla eläinlääkäreillä on sekä kennelliiton että kissaliiton oikeudet tehdä myös viralliset seulontatestit jalostuseläimille.

TERVEET, MUTTA SAIRAUDELLE ALTTIIT KOIRAT: Tietyissä roduissa on hyvä tutkituttaa lemmikki jo ajoissa ennen sydänsairauden ilmenemistä. Tällaisia rotuja ovat mm. Boxer, Cavalier kingcharlesinspanieli, chihuahuat, Dobermanni, Newfoundlandinkoira ja Tanskandoggi. Lisää aiheesta www.kennellitto.fi  Lisäksi sydänsairauksille alttiita rotuja ovat irlanninsusikoira, saluki, bullterrieri, suomenajokoira jne. Dobermannit suositellaan tutkittavaksi ensimmäisen kerran 2-4 vuoden ikäisenä (ultra ja holter), tanskandogit 3 vuoden ikäisenä (ultra ja EKG) sekä irlanninsusikoirat 4 vuoden ikäisenä ( ultra, EKG, joskus holter).

TERVEET, MUTTA SAIRAUDELLE ALTTIIT KISSAT: Myös kissoille tehdään ennaltaehkäiseviä sydänultraäänitutkimuksia. Kissoilla sydänsairaudet voivat olla piilevän vaarallisia, koska niitä on toisinaan vaikea havaita ulospäin.  Tietyn rotuiset kissat kannattaa tutkituttaa jo ennaltaehkäisevästi . Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi: Maine Coon, pyhä birma, siperiankissa, spfinx, ragdoll, norjalainen metsäkissa, brittish shorthair, persialainen, bengali ja siamilainen. Jalostukseen käytettävät kissat tutkitaan ennen jalostusta jo yhden vuoden ikäisenä Paw Peds suositusten mukaisesti kuuden vuoden ikään asti. Oireettomat lemmikkikissat suositellaan tutkittavaksi esimerkiksi kolmen ja viiden vuoden iässä.

SIVUÄÄÄNELLISET JA OIREELLISET LEMMIKIT kannattaa tutkituttaa jos koirallasi tai kissallasi on:

  • todettu joskus sivuääni sydämessä
  • alentunut rasituksensietokyky tai tuntuu muuten vain olevan väsyneempi ilman selitystä, raskas hengitys
  • pitkittynyt yskä,  joka ei johdu hengitysteistä
  • eläinlääkäri on epäillyt mahdollista sydänsairautta tai jopa aloittanut jo sydänlääkityksen (lääkityksen toimivuuden tarkistus)
  • jos lemmikillä on todettu laajentunut sydän
  • jos itse epäilet lemmikilläsi sydänperäisiä oireita
  • jos lemmikillä on selittämättömiä KOHTAUKSIA, jotka eivät ole epilepsiaa
  • jos potilaalle suunnitellaan leikkausta tai hammashoitoa nukutuksessa, NUKUTUSRISKIN ARVIONTI SYDÄMEN SUHTEEN

LINKKI sähköiseen lähetteeseen, jos koirasi on tulossa viralliseen sydänultraukseen;  https://www.kennelliitto.fi/omakoira-palvelu/sahkoinen-lahete

LINKKI jos tulet kissasi kanssa viralliseen sydänultraukseen. Täytä lomake ja tuo se mukanasi; https://www.pawpeds.com/cms/index.php/en/health-programmes/forms

Jos linkki ei toimi löydät tiedoston osoitteesta: www.pawpeds.fi